ФРУКТОВО-ЯГІДНИЙ ПАЙ НА ТІСТОВІ ФІЛО

Завдяки цьому простенькому домашньому пирогові я "зловила двох зайців": ця випічка є БЕЗ ЦУКРУ, і спробувала вперше для себе тісто філо. А третій "зайчик" біля мене - це дуже смачно і корисно!

Філо — прісне, дуже тонке (близько 1 мм) витяжне тісто. В кондитерських та хлібопекарнях для витягування тіста використовують спеціальні машини. У домашніх умовах тісто розкатують до мінімально можливої товщини і витягують руками до товщини папірусного паперу. (матеріал з https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%96%D0%BB%D0%BE)
Тісто філо я вперше побачила в продажі в супермаркеті "МЕТРО". Воно упаковано як листкове тісто в упаковках по 500 г, лежить в морозильниках. Вирішила на перший раз спробувати таке, щоб "знати що це таке і з чим його їдять!"
😄

Але і рецепт тіста філо в домашніх умовах теж маю:
1 кг пшеничного борошна
1 ст.л. оцту
2 ч.л. солі
4 ст л. оливкової олії
250-375 мл води
1. В просіяне борошно додати воду, оцет і сіль, замішувати густе тісто. Олію вливати під час приготування тіста маленькими порціями.
2. Місити, поки тісто не стане гладеньким і еластичним. Накрити на 30 хв. Розділити тісто на шматочки і тонко розкачувати скалкою.
3. Таке тісто вже готове до використання. Його потрібно буде накрити вологою чи пропитаною олією тканиною/папером перед використанням (швидко обсихає).
1 ст.л. оцту
2 ч.л. солі
4 ст л. оливкової олії
250-375 мл води
1. В просіяне борошно додати воду, оцет і сіль, замішувати густе тісто. Олію вливати під час приготування тіста маленькими порціями.
2. Місити, поки тісто не стане гладеньким і еластичним. Накрити на 30 хв. Розділити тісто на шматочки і тонко розкачувати скалкою.
3. Таке тісто вже готове до використання. Його потрібно буде накрити вологою чи пропитаною олією тканиною/папером перед використанням (швидко обсихає).
Основний рецепт я знайшла в книзі Селезнев А. "Все о тесте" 2011 г., ст. 132.
Я ділюсь своїм варіантом. Все залежить від наявності фруктів/ягід і форми для випічки - при більшій потрібно буде використати більше листів філо. В мене була квадратна форма18*18 см, тому використала 4 чи 5 листів, розрізаючи навпіл. А обрізки пішли на смужки на верх самого пирога. Ось як готувала:
Я ділюсь своїм варіантом. Все залежить від наявності фруктів/ягід і форми для випічки - при більшій потрібно буде використати більше листів філо. В мене була квадратна форма18*18 см, тому використала 4 чи 5 листів, розрізаючи навпіл. А обрізки пішли на смужки на верх самого пирога. Ось як готувала:
4-5 листів тіста філо
30 мл олії
1 персик
4 абрикоси
1. Кожен лист філо розрізати під розміри самої форми для випічки. Кожен лист змащувати олією (використовувала силіконовий пензлик). Вже на всі перемащені шари викласти асорті із фруктів та ягід. (За рецептом з книги потрібно вже на цьому етапі фрукти посипати цукром і меленим мигдалем, - я цього не робила.)

2. Один лист тіста філо нарізати смужками шириною до 1 см. Збризнути олією, перемішати і викласти на ягоди.

3. Випікала в духовці спочатку при 200С, потім накрила фольгою (мені здалось, що тісто під фруктами ще сирувате, можливо, від соку), і було при 175С. Весь процес випікання зайняв біля 30 хв.
4. Ще теплий фруктовий пай (як на мене то пиріг) присипала мигдальними пластівцями і трішки цукровою пудрою.
Коментарі
Дописати коментар