ФРУКТОВО-ЯГІДНИЙ ПАЙ НА ТІСТОВІ ФІЛО

























Завдяки цьому простенькому домашньому пирогові я "зловила двох зайців": ця випічка є БЕЗ ЦУКРУ, і спробувала вперше для себе тісто філо. А третій "зайчик" біля мене - це дуже смачно і корисно!❤️


Філо — прісне, дуже тонке (близько 1 мм) витяжне тісто. В кондитерських та хлібопекарнях для витягування тіста використовують спеціальні машини. У домашніх умовах тісто розкатують до мінімально можливої товщини і витягують руками до товщини папірусного паперу. (матеріал з https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A4%D1%96%D0%BB%D0%BE)
Тісто філо я вперше побачила в продажі в супермаркеті "МЕТРО". Воно упаковано як листкове тісто в упаковках по 500 г, лежить в морозильниках. Вирішила на перший раз спробувати таке, щоб "знати що це таке і з чим його їдять!"😄


Але і рецепт тіста філо в домашніх умовах теж маю:
1 кг пшеничного борошна
1 ст.л. оцту
2 ч.л. солі
4 ст л. оливкової олії
250-375 мл води
1. В просіяне борошно додати воду, оцет і сіль, замішувати густе тісто. Олію вливати під час приготування тіста маленькими порціями.
2. Місити, поки тісто не стане гладеньким і еластичним. Накрити на 30 хв. Розділити тісто на шматочки і тонко розкачувати скалкою.
3. Таке тісто вже готове до використання. Його потрібно буде накрити вологою чи пропитаною олією тканиною/папером перед використанням (швидко обсихає).

Основний рецепт я знайшла в книзі Селезнев А. "Все о тесте" 2011 г., ст. 132.
Я ділюсь своїм варіантом. Все залежить від наявності фруктів/ягід і форми для випічки - при більшій потрібно буде використати більше листів філо. В мене була квадратна форма18*18 см, тому використала 4 чи 5 листів, розрізаючи навпіл. А обрізки пішли на смужки на верх самого пирога. Ось як готувала:
4-5 листів тіста філо
30 мл олії
1 персик
4 абрикоси
малина, порічки , полуниця.
1. Кожен лист філо розрізати під розміри самої форми для випічки. Кожен лист змащувати олією (використовувала силіконовий пензлик). Вже на всі перемащені шари викласти асорті із фруктів та ягід. (За рецептом з книги потрібно вже на цьому етапі фрукти посипати цукром і меленим мигдалем, - я цього не робила.)






2. Один лист тіста філо нарізати смужками шириною до 1 см. Збризнути олією, перемішати і викласти на ягоди. 












3. Випікала в духовці спочатку при 200С, потім накрила фольгою (мені здалось, що тісто під фруктами ще сирувате, можливо, від соку), і було при 175С. Весь процес випікання зайняв біля 30 хв.








4. Ще теплий фруктовий пай (як на мене то пиріг) присипала мигдальними пластівцями і трішки цукровою пудрою.










Далі маленька фотосесія і смачне ласування!
Всім взаємної смакоти!





























Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Бутерброди з тунцем та свіжої цибулі

КУРЯЧІ КОТЛЕТИ З КРОПОМ. З чим можна приготувати і як подати

ТОРТ З НАЛИСНИКІВ (млинцевий торт) З ВАНІЛЬНИМ ТВОРОЖНО-ВЕРШКОВИМ КРЕМОМ ТА ПОЛУНИЧНОЮ І СМОРОДИНОВОЮ ПРОСЛОЙКОЮ