ФРАНЦУЗЬКИЙ ПРОСТИЙ БІСКВІТ (+моя історія оформленого тортика "Туфелька" з цим бісквітом)
Якось я знову набрала-накупляла книг з кулінарії (і частенько без картинок беру - щоб цікавіше було готувати і водночас перевіряти чи правильні рецепти, а далі все уява хай працює) в моєму улюбленому книжковому клубі нашого міста. Чоловік глянув так (я завжди показую, що новеньке в мене з'явилось): "Щось я таке бачив в тебе вже... Їх же ціла купа вдома!" Я не оправдовувалась (бо то правда), а вирішила чим швидше щось приготувати з неї і довести, що в мене ще такої книги не було. І в мене все вдалось - чоловік був радий, ситий і задоволений, що гроші пішли "не на вітер"!
За основу я брала рецепт з книги "Выпечка из разных видов теста", 2017. Готувала за рецептом, але мені була трішки підозріла техніка збивання всіх яєць разом з цукром (тобто білки не збивались в піну, а жовтки окремо). Я подумала, що, можливо, так не вийде бісквіт, бо він не буде насичений киснем і тісто може не піднятись. Тому додала в процесі приготування тіста розпушувач (і не жалію). Далі всі процеси приготування по пунктам пишу власні, - не по книзі.
Інгрідієнти:
борошно - 200 г (обов'язково просіяне)
цукор - 250 г
вода кип'ячена (охолоджена) - 5 ст.л.
яйця курячі (середнього розміру) - 5 шт
розпушувач - 1 ч.л.
цедра лимону - 1 ст.л.
ванілін.
1. В мисці збити міксером яйця з цукром до розчинення кристалів цукру - приблизно 5-7 хв.
2. Влити воду і злегка збити знову.
3. Додати терту цедру і ванілін, перемішати на малій швидкості міксера чи лопаткою.
4. Ввести борошно, перемішане з розпушувачем, в 2 прийоми. Перемішувати обережно лопаткою.
5. Духовку поставити розігріватись до 180 С. Форму для торта використовувати не меншу за 20 см в діаметрі, змастити олією і присипати борошном. На дно форми вирізати круг з пергаменту (я так роблю).
6. Тісто викласти у форму і випікати 30-40 хв. Лише через 20 хв можна буде відкрити дверці духовки і подивитись на бісквіт (провіряти по сухій шпажці).
7. Готовий випечений бісквіт потримати у формі 5 хв. Потім дістати і перевернути бісквіт до повного охолодження (я не перевертала, щоб решітка не просіла на ще теплому бісквіті).
2. Влити воду і злегка збити знову.
3. Додати терту цедру і ванілін, перемішати на малій швидкості міксера чи лопаткою.
4. Ввести борошно, перемішане з розпушувачем, в 2 прийоми. Перемішувати обережно лопаткою.
5. Духовку поставити розігріватись до 180 С. Форму для торта використовувати не меншу за 20 см в діаметрі, змастити олією і присипати борошном. На дно форми вирізати круг з пергаменту (я так роблю).
6. Тісто викласти у форму і випікати 30-40 хв. Лише через 20 хв можна буде відкрити дверці духовки і подивитись на бісквіт (провіряти по сухій шпажці).
7. Готовий випечений бісквіт потримати у формі 5 хв. Потім дістати і перевернути бісквіт до повного охолодження (я не перевертала, щоб решітка не просіла на ще теплому бісквіті).

9. Потім зняти плівку і порізати на коржі будь-яким улюбленим способом та на потрібну висоту.
У мене верх був трішки піднятий, тому я спочатку вирівняла верх бісквіту, а потім порізала на коржі висотою приблизно по 1,5 см кожен.
10. Таким же чином можна випекти шоколадний бісквіт, але потрібно замінити 30 г борошна на какао (за порадами з книги). Бісквіт можна просто присипати пудрою і подавати, можна полити шоколадом чи глазурю, його смачно подати з морозивом і фруктами, або використати для якогось власного торту.
Мені звісно ж сподобався останній варіант!
Люблю щось своє робити-творити!
І зробила ось такий тортик! Давно хотіла використати свої молди і поєднала в одному оформленні шоколадну туфельку (тут чорний шоколад) і нитку намиста з мастики.
Купила маленьку упаковку свіжої полуниці (це було якраз на 8 березня, то тоді вона була майже в кожному супермаркеті), чоловік подарував троянди (ну, на 8 березня), і ще напередотні експеремтувала і пробувала робити цукерки ручної роботи (тут вони сердечки в шоколаді, їх рецепт теж буде пізніше на блозі).

Молд в мене тут "Середня туфелька", купувала в магазині нашого міста "Рай кондитера" і який вже має свій сайт http://rk.rv.ua,. Можна також замовити на українському кондитерському сайті "Іриска".
Саме тут по ссилкам є ці молди, а точніше полікарбонатні форми 3D називаються:
https://iryska.com.ua/product-category/formyww/formsplast
http://rk.rv.ua/konditerka/polikarbonatnye-formy-3d

Моя мрія була пофотографуватись з таким оформленим тортиком - в цьому допоміг мій чоловік-фотограф Valera Martunyk
Ось таким цей тортик був в розрізі. Всередині крем вершковий з полуничною прослойкою (використовувала заморожену).
В розрізі шматочку торту видно, що коржі всі рівні, зовсім не тверді і трохи розсипчасті.
Дякую всім за увагу! Я йду далі працювати і буду чекати-мріяти на Ваші коменти -враження чи підказки...
До речі, на моєму каналі в youtube на сьогодні вже є опубліковане відео про створення самої шоколадної туфельки за допопомогою молду (потім буде і про цей тортик, він ще чекає свого часу на монтаж). От робоча ссилка на мій відео-урок: https://www.youtube.com/watch?v=DMH-_ko9_bk&list=PLU1fQVXzJq_9DyHkgzNpozs2kdGj7p4qQ&index=1&t=0s
Коментарі
Дописати коментар